Heb je na afloop van een kennissessie nog vragen of wil je even verder praten met de spreker(s)? Op de beursvloer is vlakbij de twee lezingzalen een Sprekerslounge waar je nog in gesprek kunt.
Het overzicht met sprekers wordt regelmatig geüpdatet.
WOENSDAG
Sprekers zaal ROOD (1):
Lodewijk Hoekstra
Lodewijk Hoekstra is Nederlands bekendste tv-tuinman, presentator, tuinontwerper, ondernemer en vooral voorvechter van een duurzame wereld. Lodewijk streeft naar een wereld waarbij de mens en de natuur in balans zijn. Een wereld waarin we als mensen gezond en gelukkig kunnen leven, zonder dat dit een nadelig gevolg heeft voor ecosystemen en de natuur om ons heen.
Arnold is gespecialiseerd in de ontwikkeling en coordinatie van citizen science netwerken. Het basisnetwerk is het Nederlandse fenologie netwerk De Natuurkalender. Deze richt zich op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur zoals de start van bloei, het verschijnen van vlinders of het aankomen van trekvogels. De Natuurkalender heeft ook als doel om de samenleving te helpen zich aan te passen aan de veranderingen in de natuur die optreden als gevolg van verandering in weer en klimaat.
Naast zijn bijzonder hoogleraarschap in Amsterdam en Soesterberg is Daanen tegenwoordig ook als lector Fashion Research & Technology aangesteld aan het Amsterdam Fashion Institute. Eén doelstelling van zijn lectoraat is ‘slimme kleding’ te ontwerpen, kleding met sensoren waarmee thermofysiologische gegevens verzameld en doorgegeven kunnen worden. Die gegevens kunnen een indicatie vormen van iemands (on)gezondheid of over de (risicovolle) omstandigheden waaronder iemand zich bevindt. Als het nodig is, kan de informatie worden overgedragen aan de drager door trillertjes in de kleding.
I am an Associate Professor in “3D city digital twins based on geospatial technologies for improved land management and urban planning” at the University of Twente, Faculty of Geo-Information Science and Earth Observation (ITC), Department of Urban and Regional Planning and Geo-information Management (PGM), Enschede, The Netherlands. My PhD is on “3D modelling in architectural photogrammetry” from the University of Architecture, Civil engineering, and Geodesy in Sofia.
For my research, I am interested in innovative methods for automatic feature extraction for mapping based on satellite, aerial, LiDAR, and UAV data. This includes using artificial intelligence (AI) and machine learning (ML) approaches. My research is not limited to conventional 2D mapping, but also, I was also inspired to move towards new land management and city planning, namely Digital Twinning.
Currently, I am leading Digital Twin Geohub in UT and am part of several European projects. I am chairing working groups and organizing scientific events, e.g. chairing ISPRS WG IV/9 on Digital Twins, FIG WT 7 on AI4LA, etc. I am passionate about co-development and application of innovative methods using geospatial and remotely sensed data for City Digital Twin or 3D city model creation, enhancing mapping, resource management, and decision-making for cadastral and urban planning applications, among others.
Jeroen Kluck is lector Klimaatbestendige Stad aan de Hogeschool van Amsterdam. Met zijn lectoraat onderzoekt hij hoe je steden, met het oog op klimaatverandering, zo inricht dat mensen er ook in de toekomst prettig kunnen wonen, ondernemen en verblijven.
Edwin Uum ontwikkelt strategieën voor gebiedsontwikkeling, stedelijke planning en regionale samenwerking. Daarbij organiseert hij duurzame allianties om mensen op een unieke manier samen te brengen.
Patrick is Adviseur Gezonde Leefomgeving bij GGD Gelderland-Zuid en adviseert gemeenten in de regio bij de ontwikkeling en implementatie van hittebeleid.
Margareth is opgeleid als plantenveredelaar aan de universiteit van Wageningen en werkte jarenlang bij het praktijkonderzoek van Wageningen UR (PPO) aan boomkwekerijgewassen.
Zij veredelt nieuwe cultivars en doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van bomen, heesters en vaste planten. Margareth is een expert op het gebied van de functionele eigenschappen van planten, waaronder klimaatbestendigheid en de waarde van cultuurplanten voor de biodiversiteit. Zij schreef meer dan 200 rapporten en artikelen voor vakbladen, wetenschappelijke tijdschriften en publieksbladen.
Van wereldwijde uitdagingen zoals inspelen op klimaatverandering tot lokale uitdagingen zoals het beperken van parkeeroverlast in een schoolomgeving. Iedere opdracht is voor Sophie weer een nieuwe uitdaging om samen met inwoners en andere belanghebbenden passende oplossingen te zoeken om de leefomgeving mooier, beter en toekomstbestendig te maken.
Als een levende groene encyclopedie weet hij precies welke boom op welke plek thuishoort. Maar woorden alleen zijn niet genoeg; het gaat om bewijs. Daarom is Groen Als Een Service ontstaan: een initiatief dat niet alleen meet wat groen kan betekenen, maar ook iedereen laat profiteren van de voordelen ervan.
Christel Don is schrijver en journalist, onder meer voor NRC. Het boek Klimaatgetto’s komt voort uit haar groeiende bezorgdheid over hoe klimaatverandering onze huizen en gemeenschappen binnendringt en de ongelijkheid in de samenleving verder vergroot. Ze mist het debat over de pijn (schade) die er nu al is, en onvermijdelijk nog meer gaat komen. Christel ziet haar boek als startpunt voor een breder gesprek over klimaatpijn, en vooral hoe we ermee leren leven en samen kunnen dragen.
Ze draagt hier zelf aan bij via interactieve lezingen, en door mee te werken aan projecten die burgers helpen beter voorbereid te zijn op het steeds extremere weer. Naast haar boek lanceerde Christel in maart ook een nieuwe beweging: Klimaatschappen. In 1850 waren er in Nederland nog 3500 waterschappen, nu is het tijd voor klimaatschappen: initiatieven van burgers, bedrijven en overheden die de handen ineen slaan en zich inzetten voor een klimaatbestendige leefomgeving. We moeten leren leven in een natter, heter en droger klimaat. Door daar samen mee aan de slag te gaan, worden onze gemeenschappen weerbaarder tegen klimaatverandering.
Joris Voeten (Ir. Tropical Forest Management, 1997) is senior onderzoeker en gelicenceerd European Tree Technician. Met een achtergrond in tropische bosbouw heeft Joris meer dan 20 jaar ervaring in product en systeeminnovatie en wetenschappelijk onderzoek van stedelijke groene infrastructuur op basis van gezonde plantengroei, natuurinclusiviteit, watersensitiviteit, de energietransitie en gelaagd multifunctioneel ontwerp.
Zijn projecten richten zich op blauwgroene daken, stadsbomen, circulair waterbeheer en zijn allemaal gebaseerd op Nature-based Solutions, gefocussed op klimaatadaptatie, stedelijke veerkracht en het betrouwbaar leveren van ecosysteemdiensten. De systemen worden gekenmerkt door een afgewogen gebruik van natuur en techniek, in een functionele interface tussen de biosfeer en de technosfeer, om in livinglabs en daadwerkelijke bouwprojecten de leefbare, klimaatadaptieve en natuurinclusieve dichtbevolkte stedelijke omgevingen te realiseren.
Dick is te kenmerken als een echte verbinder die oog heeft voor bestuurlijke belangen en menselijke aspecten. Hij maakt dit ook transparant in het proces wanneer nodig. Dit talent leidde tot vruchtbare resultaten zoals de realisatie van stevige gebieds-, beleids- en onderzoeksprojecten in de stedelijke en landelijke omgeving.
Florian is van huis uit hydroloog. Hij heeft jaren bij grote consultants gewerkt. Een consultant verzamelt data, stopt die data in een rekenmodel en schrijft daar vervolgens een rapport over. Hydrologen doen dat, maar ook verkeerskundigen, geluidsexperts, fijnstofexperts en klimaatexperts.
De combinatie Geo en BIM is zijn passie en in het verlengde daarvan Digital Twins. Freek heeft 30 jaar ervaring in Geo-IT, heeft de laatste jaren bij een internationale BIM-GIS company gewerkt en was betrokken bij BIM-projecten in de UK. Nu werkt hij - via de provincie Flevoland - bij de Gemeente Almere als Projectleider Digital Twin as a Service in het kader van een subsidie voor het invoeren van het DMI ecosysteem in Almere.
Na zijn opleiding al in de jaren 90 fulltime aan de slag gegaan met dakbegroeiing- en daktuin systemen, eerst als calculator/werkvoorbereider daarna projectleider en toen door naar productmanager.
Hij is bestuurslid bij het Nationaal Dakenplan, vereniging Bouwwerk Begroeners en voorzitter van stichting Waterpro. Dit omdat hij het belangrijk vindt om zich vrijwillig in te zetten, kennis te delen voor de hele branche!
Als mens weten we samen meer en kunnen we meer bereiken dan ieder van ons als individu. Samen werken aan betere resultaten, waarbij ieders belang gediend wordt blijft een erg uitdagend proces waar hij elke dag met veel plezier aan werkt.
Zet je aannemers naast architecten en projectontwikkelaars, dan verwacht je drie verschillende verhalen te horen. Toch valt dat in de praktijk erg mee; wat hen namelijk bindt is dat ze het beste willen voor hun project. Op de korte-, en lange termijn. Paul Hakkenberg brengt partijen samen.
Judith is afgestudeerd als bioloog en werd daarna adviseur milieubeleid bij TNO. Ze wilde meer te weten komen over de menselijke aspecten in een duurzame sameleving en dat heeft geleid tot een proefschrift over de sociale constructie van duurzaamheid. Sinds 2003 werkt ze in Wageningen als hybride wetenschapper, waarbij ze kennis uit de bestuurskunde en de sociale wetenschappen toepast in de domeinen klimaatverandering, water, natuur en landbouw..
Madeleen Helmer is sinds 2014 projectleider hitteadaptatie bij Klimaatverbond Nederland en sinds 2020 communitymanager Hitte en gezondheid bij Samen Klimaatbestendig. Daarvoor was zij oprichter en hoofd van het internationale Rode Kruis Klimaatcentrum.
Margareth is opgeleid als plantenveredelaar aan de universiteit van Wageningen en werkte jarenlang bij het praktijkonderzoek van Wageningen UR (PPO) aan boomkwekerijgewassen.
Zij veredelt nieuwe cultivars en doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van bomen, heesters en vaste planten. Margareth is een expert op het gebied van de functionele eigenschappen van planten, waaronder klimaatbestendigheid en de waarde van cultuurplanten voor de biodiversiteit. Zij schreef meer dan 200 rapporten en artikelen voor vakbladen, wetenschappelijke tijdschriften en publieksbladen.
Huib is onafhankelijk boom- en groenadviseur. Hij wordt door tal van opdrachtgevers als onafhankelijk expert benaderd, om gecompliceerde opgaven met een bredere kijk op te lossen.
Lune is strategisch adviseur bij Bac2nature, een stichting die laat zien waarom biodiversiteit onlosmakelijk verbonden is met onze gezondheid. Lune is een planoloog met een passie voor een gezond leefklimaat in de bebouwde omgevingen, bevorderen van het welzijn en welbevinden van inwoners en het stimuleren van natuur-inclusief en duurzaam beleid. Met haar expertise adviseert ze over hoe groen niet alleen kan dienen voor klimaatadaptatie en het aantrekken van dieren, maar ook daadwerkelijk de veerkrachtige gezondheid van stedelingen kan bewerkstelligen.
Jilles wil er alles aan doen om deze aarde beter achter te laten dan wat we er tot dusverre van gemaakt hebben. "We kunnen niet doorgaan op het pad waar we het ecologisch plafond van onze aarde ver overschieten en tegelijkertijd structureel onder het sociaal acceptabel fundament blijven". Als creatieve en conceptuele denker met een product ontwikkeling en project management achtergrond ziet hij welke stappen PlaSTiEK kan nemen richting een maatschappelijk en economisch verantwoorde toekomst.
Ingrid Langenhoff is een zelfstandig werkende professional met ruime ervaring in duurzaamheidsvraagstukken in de buitenruimte. Ze werkt met creativiteit, deskundigheid, innovatiekracht en passie aan duurzame, klimaat- en toekomstbestendige steden en dorpen. Haar klanten zijn gemeenten, waterschappen en provincies maar ook bedrijven en onderwijsorganisaties kunnen bij haar terecht.
Met haar brede ervaring als professional is ze in staat uiteenlopende vakgebieden, organisaties en belangen met elkaar te verbinden. Hierdoor ontstaan nieuwe kansen en mogelijkheden. Want het omvormen van jouw dorp of stad naar een duurzaam, klimaatbestendige gebied dat kan je niet alleen.
Wanneer heb je het gevoel dat je thuis bent? Als je je woonplaats binnenkomt, je straat of pas voorbij de voordeur? Die vraag intrigeert Dorine Epping, omdat ‘beleving’ een belangrijke factor is voor het realiseren van een geslaagde openbare ruimte.
In een ontwerpproces komen daar nog klimaatbestendigheid, beweegvriendelijkheid en het creëren van een gezonde, veilige leefomgeving bij. We hebben dan iedereen nodig; vakexperts, bewoners, gebruikers en natuurlijk een opdrachtgever met ambitie!
In dat proces stuur, ondersteun en denkt ze mee. Door vragen, luisteren en veel visualiseren daagt ze iedereen uit om buiten de lijntjes (maar binnen de kaders) te denken. Dat levert vernieuwende en frisse ideeën op; creatief, waardevermeerderend en altijd realiseerbaar.
Peter Bulsing is (natuur)fotograaf en schrijver van boeken en artikelen over de natuur rond de woning. De laatste twintig jaar van zijn werkzame leven is hij werkzaam geweest in de natuur- en milieueducatie.