Paneldiscussie Klimaatbomen door Tuin+Landschap

Aan de hand van een aantal stellingen kijken we samen met vier experts wat de beste klimaatbomen zijn, hoe deze het beste groeien en wat het beste beleid is om te zorgen dat we over dertig jaar de juiste bomen in de juiste klimaatzone hebben.

De discussie draait om de volgende stellingen:

’Inheemse bomen zijn prima klimaatbomen’
Kiezen we, in verband met de biodiversiteit voor inheems sortiment, ook binnen de bebouwde kom? Bomen als zomereik, haagbeuk, veldesdoorn, iep en linde zijn prima klimaatbomen en daarbij inheems. Of planten we juist meer exoten aan, ook in het buitengebied, omdat die straks beter zijn aangepast aan ons nieuwe klimaat?

’Plant liever de soort dan een cultivar’
Genetische diversiteit maakt het urban forest weerbaarder tegen allerlei onheil, of het nu om ziekten en aantastingen gaat of om klimaatgerelateerde problemen als wateroverlast, zonnebrand of droogte. Plant daarom het liefst zaailingen. En koop noodzakelijk gekloonde bomen, zoals iepen, in ieder geval op eigen wortel om latere problemen te voorkomen.

’Zorg dat bomen groot en oud kunnen worden’
Het zijn de grote bomen die de bulk van de ecosysteemdiensten leveren zoals schaduw, CO2 opslag, canopy coverage en wateropvang. Bomen zijn ook pas 30 jaar na aanplant CO2-neutraal. Steek daarom je geld vooral in flinke bomen die geschikt zijn voor het klimaat zoals we dat hier over 30 jaar verwachten. Plant ze bovendien alleen in groeiplaatsen waar ze de tijd en ruimte hebben om meer dan 30 jaar te groeien.

Het panel bestaat uit:

Jelle Hiemstra is senior onderzoeker Bomen en Stedelijk Groen bij de WUR. „Als onderzoeker van bomen en stedelijk groen heb ik bij verschillende onderdelen van Wageningen University & Research gewerkt aan uiteenlopende onderwerpen, variërend van ziekten van bomen via teelt en vermeerdering van houtige gewassen tot functies en baten van groen. De focus in mijn onderzoek lag in de afgelopen jaren in toenemende mate op functies en baten (ecosysteemdiensten) van bomen en de rol van bomen en groen bij klimaatadaptatie van de stad.”

Leendert Koudstaal is voorzitter van de Intergemeentelijke Studie Groep(ISG) groen en bomen. Leendert Koudstaal zet zich binnen de gemeente Den Haag al vele jaren in voor het Haagse groen. Zijn expertise en kennis over bomen is onmisbaar. Hoe de gevolgen van klimaatverandering te dempen is een belangrijk thema in de derde stad van Nederland. Welke bomen kunnen worden ingezet bij het beperken van hittestress, droogte, wateroverlast en fijnstof?

Thieu Pije is adviseur/verkoper bij Van den Berk Boomkwekerijen. Hij is sinds 1997 werkzaam bij de boomkwekerij in St. Oedenrode. Daar houdt hij zich bezig met advisering van groenaanleg voor de openbare ruimte, inrichting van terreinen en particulieren tuinen. Van den Berk Boomkwekerijen is gespecialiseerd in het kweken van laanbomen, coniferen, vormbomen en solitaire bomen en struiken. Het assortiment bestaat uit 1600 soorten en cultivars, van medium tot zeer grote maten.

Margareth Hop is opgeleid als plantenveredelaar aan de universiteit van Wageningen en werkte jarenlang bij het praktijkonderzoek van Wageningen UR (PPO) aan boomkwekerijgewassen. Zij veredelt nieuwe cultivars en doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van bomen, heesters en vaste planten. Ze is een expert op het gebied van de functionele eigenschappen van planten, waaronder klimaatbestendigheid en de waarde van cultuurplanten voor de biodiversiteit.

x

Nationale Klimaat Expo video editie 2023